Bästa tiden att beskära träd

Är du trädgårdsägare eller kanske till och med äger mark? Då har du troligtvis också funderat på när det är bäst att klippa träden? Inte för tidigt, men inte heller för sent.

Vi förstår om det är svårt att veta när och hur du ska beskära träd. Tips är därför att gå med i en trädgårdsgemenskap och träffa anda trädgårdsintresserade eller tveka inte att ta hjälp av experter

Beskär under JAS-månaderna

Det är enkelt att komma ihåg när på året det är som bästa att beskära träd i din trädgård. Tänk helt enkelt på JAS-flygplan. Juli, augusti och september (JAS) är nämligen månaderna då det är som mest lämpligt att skära ned träd. Då stiger inte längre saven och löven har inte börjat falla. Tänk dock på att sommarvärmen stannar längre i södra Sverige, vilket kan påverka beskärningsperioden.

Varför beskära under JAS-perioden?

Generellt har träd och buskar lika stort rotsystem under mark som grenarna över mark. Det som händer vid beskärning är att du klipper av näring som befinner sig i bladverket, som annars skulle ha transporterats ner i rotsystemet inför vintern. Att beskära under JAS-månaderna är en effektiv metod för träd som behöver hårdare gallring. JAS-beskärning tillämpar sig alltså bäst när syftet är att begränsa tillväxten.