Belysning i köket

Ett kök är mycket: det är en arbetsplats för middag och läxor, ett hemmakontor, en mysig resturang och en plats för högtidsfirande. Det ligger ett stort ansvar på kökets axlar. Och det betyder att du behöver bra belysning för att köket ska kunna uppfylla alla krav. 

Arbetsbelsyning

Den främst belysningen som många tänker på, är att ha bra arbetsbelysning. De flesta fixar detta genom att ha lampor under överskåpen. Spotlights är starka och tar inte så mycket plats i skåpen. Om du går på den lite mer moderna andan och har skippat överskåpen behöver du ändå ha bra lampor över diskbänken och spisen. Snygga lampetter i modern design är perfekt och lätta att hålla ren. 

Du behöver också bra belysing över köksbordet. Det brukar oftast brukas till mer än bara sena middag. Där kommer du att pyssla, jobba hemifrån och barnen ska göra sina läxor. En bra taklampa är föredra som hänger ned över bordet. Köp hem led lampor som sparar på strömmen men välj då en sort som är dimbar så du kan dra ned ljuset om du vill. 

Mysbelysning

Under fredagsmyset eller när du bjuder hem folk på middag vill du inte har starka lampor som skiner gästerna i ansitkete. Det ska gå att få mysig belysning. Dimbara led lampor ovanför köksbordet är ett sätt. Ett annat är så klart levande ljus. Och inte bara på köksbordet. Sätt upp några blockljus runt spisen och in fönstren så flammorna kastar sken över hela rummet och inte bara runt bordet. Det ger ett ännu mysigare intryck. 

Punktbelysning

Du vill inte bara ha funktionell belysing. Köket är en del av hemmets inredning och då behöver du även lite punkbelysning för att få det i samma andan som de andra rummen. Välj några punkter att belysa såsom ett vackert fönster eller en tavla.