Byta kakel i köket

Kaklet gör väldigt mycket för känslan i köket. Men vi är inte alltid medveten om detta förrän vi byter ut det. Om du känner för att förnya köket kan nytt kakel vara en stort steg i rätt riktigt.

Välja rätt kakel

Att välja kakel är inte alltid så enkelt. Speciellt med tanke på dagens stora utbud. Ett bra ställe att börja är faktiskt just priset. Om du räknar ut hur mycket kakel du behöver kan du snabbt knappa in vad slutpriset skulle vara om du valde en viss platta. Sortera sedan efter pris och gå bara fram till den summan du känner du har råd med.

Nästa steg är att hitta något som passar in i kökets stil. Har du dock planer på att även göra andra ändringar i rummet, som att måla om köksluckorna. Kanske du vill börja med det och sedan välja kaklet. Annars blir det ju lite mer av en chansning.

Riva ned och sätta upp

Med dessa beslut avklarade kan du påbörja själva arbetet. Att riva kaklet brukar gå helt okej med bara en hammare och mejsel. Men sitter det väldigt hårt kan du exempelvis behöva hyra en bilningsmaskin för att få bort allt. Det är också viktigt att du jämnar ut ytan så gott det går innan du börjar sätta upp det nya kaklet. Slipa och sanda ned ojämnheter och spackla igen hål från rivningsarbetet.

När du sedan ska sätta upp det nya kaklet är det rekommenderat att du letar upp en bra steg-för-stegguide och följa den noga. Det sista du vill är att göra misstag som du märker först långt senare.