Byta tak på huset

Som allting annat håller ju ett tak bara så länge innan man behöver titta på att byta ut det. Det finns flera olika tak att välja mellan, men utöver bara detta val finns det saker att tänka på. 

Först och främst gäller det att ha koll på kostnaden att byta tak. Man brukar säga att man får räkna med en kostnad på minst 100 000 kronor, och ett påslag om man låter en entreprenör göra jobbet. Av denna anledning ska man alltid se till att efterforska alla tänkbara alternativ och göra en budget därefter.

När det kommer till att välja tak är det ju många som lägger ett likadant tak som det nuvarande. En anledning till detta är själva takets vikt. Det kan nämligen hända att huset har byggts för att hålla uppe taket man har nu men inte något tyngre. Ju tyngre tak man då redan har desto fler alternativ har man tillgängligt. Av denna anledning kan praktiskt taget vem som helst lägga plåttak bara eftersom det är väldigt tunt och väger därmed förhållandevis lite.

Något annat man bör tänka på när det kommer till att välja taktypen är vilken lutning man har på huset. Exempelvis fungerar tak som plåt, papp och betongpannor bra på ett tak med låg lutning, men slutvalet kan även påverkas av hur taket är utformat och hur det är beskaffat. Är man osäker är det rekommenderat att ta kontakt med en takläggare för expertråd.

Ett tak är en långtidsinvestering i huset och det gäller att jobbet görs ordentligt. Anlitar man något att göra jobbet åt en ska man se till att de även lämnar garanti på arbetet och materialet som används. En tioårig garanti är normalt, men det finns faktiskt de som inte lämnar någon garanti alls, och dessa vill man undvika.

Takbyte kan innebära en väldigt stor förändring för hur huset ser ut och det är viktigt att höra sig för om det krävs bygglov för att göra denna förändring. Om det exempelvis finns en detaljplan i området man bor eller om huset man bor i är kulturmärkt kan det vara så att man måste lägga exakt samma typ av tak man hade innan. Ta kontakt med kommunen för att veta exakt vad som gäller.