Det viktiga taket

Ett av de viktigaste sakerna på huset är taket, det är som med tak och att ha mössa om vintern. Visst finns det andra delar av huset som också är viktigt men att köpa ett hus med ett dåligt tak och börja renovera invändigt om inte taket är okay är att börja i fel ände.

Vår hus håller inte i all evinnerlig tid utan efter ett visst antal år så blir det dags att göra något åt det. Att byta tak kanske man bara gör en gång under ens livstid, medans andra delar av huset behöver bytas oftare. Många gånger så kan det vara en ekonomisk fråga när man ska välja vilket tak som ska läggas, ett plåttak kan vara betydligt billigare och snabbare att lägga än ett tegeltak.

Kolla upp företaget Falsat som tillverkar eget plåttak med falsar och som är relativt enkelt att lägga. Detta kan du fixa själv om du är någorlunda händig, om inte så kolla upp med hantverkare som kan hjälpa dig att lägga ditt tak. Det finns ett par saker som man bör tänka på när man ska byta tak som exempelvis när är det dags att byta tak.

Kostnader är också en sak som kan vara bra att hålla koll på. Lägg upp en budget på hur mycket det hela kommer att komma att kosta och försök att hålla er till den kostnaden. Om man tar in takläggare så försök att få en så bra garanti på jobbet som möjligt.

Det är nog mest vanligt att lägga samma tak som tidigare, men av en eller annan anledning kan det ibland vara bättre att byta till ett nytt sorts tak. En sak man alltid ska hålla i åtanke då är att aldrig lägga ett tyngre tak än det förra. Takstolarna kan nämligen ha byggts för att hantera den vikten, men inte mycket mer. 

För att ett tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att göra regelbundet underhåll på taket. En skada som upptäcks långt efter den hänt kan orsaka många problem för huset. Drabbas man av något som en fukt- eller vattenskada kan det snabbt bli ett väldigt dyrt problem också. En sanbb inspektion av taket två gånger om åren, en på våren och en på hösten, är varmt rekommenderat. När garantiden gått ur är det värt att ge sig upp på taket och göra mer grundliga inspektioner.