Ett helt nytt badrum

När det kommer till stora renoveringsprojekt i hemmet är nog badrummet ett av de som står överst på många listor. Det är ju inte utan anledning många tittar extra noga på just badrummet när det kommer till att köpa hus.

Badrumsrenoveringar är omfattande och kräver en hel del tid och pengar att genomföra. Har man dessutom tänkt att göra mycket av jobbet själv behöver man även ett mått av expertis för att få ett badrum som håller fackmannamässig standard. Det är också bra att veta vilka branschregler som gäller om man tänkt göra renovationen själv. 

Innan man börjar kan det vara en bra idé att titta igenom urvalet av badrumsinredningsartiklar. Det finns idag väldigt mycket att välja mellan och möjligheten för väldigt personliga badrum är väldigt hög. Många vänder sig mot svenska tillverkare och badrum från Hafa och liknande är därmed mycket populära.

Det första steget är så klart att riva det gamla badrummet. Detta kommer i sig ta en del tid och låt det faktiskt ta den tid det tag, skynda inte på arbetet för mycket. När man är redo att börja bygga upp det igen kommer man behöva börja med gips- och våtrumsskivor. Våtrumsskivor ska sitta i zon 1 (där man har dusch/badkar) och en meter ut från denna. Utanför detta område är det klassat som zon 2 och det räcker därför med gipsskivor.

Efter detta måste man bestämma om man vill ha synliga elller dolda rör. Synliga rör innebär mindre arbete och går lite fortare att få på plats, men somliga föredrar helt enkelt dolda rör. Måste man anlita en rörmokare för att dra rören kommer denne dock behöva komma dit vid två separata tillfällen om man vill ha dolda rör.

När detta är gjort kan man äntligen gå på att välja kakel, klinkers och all övrig badrumsinredning. Nu har man nått stadiet då det mer eller mindre är upp till smak och tycke hela vägen. Har man planerat väl vet man redan vilket typ av badrum man vill ha och var man kan köpa all inredning till detta.