Grunderna i god renovering

I princip alla kan renovera hemma, det går att lära sig tapetsering och hur du bygger upp nya innerväggar. Det går också att renovera väldigt dåligt på grund av okunskap och frestelsen att ta genvägar. Tänk därför på dessa grundregler innan du ger dig i kast med stora renoveringsprojekt: 

Verktyg

Du kommer i mål snabbare och har roligare under resans gång med bra verktyg. Du vill inte att träet flisas och spricker när du sågar i det för att klingan är slö eller sned. Du vill att bränna batterier för att få in de sista skruvarna eller stå med handverktyg i flera timmar när en maskin klarar jobbet på minuter. 

Planering

Kasta dig inte in i att tapetsera ett rum. Fundera på tillvägagångssättet och räkna ut tapetmängd. Gör förarbetet innan du ska börja, inte samma helg. Då kommer du bara bli besviken när du märker att du inte hinner. Ta hem tapetböckerna och titta på tapetprover i hemmet, där du har ljuset och inredning som tapeten ska vara i istället för i en mycket ljusare butikslokal. 

Säkerhet

Gå alltid steget längre när det kommer till säkerhet. Skippa inte skyddsglasögon när du använder maskiner, använd handskar när du hanterar saker som kan ge stickor eller kliar såsom isolering. Ska du upp på höjder behöver du sele och säkerhetslina.