Investera i utomhusbad och bastu

Ett utomhusbad och en bastu kan vara ett fantastiskt tillskott till ditt hus. Om detta låter lockande har vi samlat ett antal tips här som kan hjälpa dig att förverkliga denna dröm.

Badtunnan är ett mycket populärt koncept av ett utomhusbad som finns på många håll i landet. Det är också något du faktiskt kan bygga själv om är lite händig. Det är väldigt viktigt att du bygger den på ett väldigt stabilt och helt plant underlag för att inte riskera att något går sönder.

När det sedan kommer till bastun passar det väldigt bra att skaffa en bastustuga. Dessa finns i flera olika varianter och det är bra att tänka på vilken som bäst passar in hemma hos dig. Du kan förstås designa din egen från grunden. Men det kräver i regel väldigt mycket extra arbete.

Vad gäller bygglov för en bastustuga kan de enkelt byggas enligt reglerna för friggebod eller attefallshus. En friggebod får max ta upp 15 kvm och inte vara högre än 3 meter till taknocken. Ett attefallshus får numera vara så stor som 30 kvm och 4 meter upp till taknock. För båda krävs dock grannarnas godkännande om de byggs inom 4,5 meter till tomtgränsen.

Badtunnan kan dock vara en annan sak och det är svårare att säga exakt vilket typ av byggprojekt det räknas som. Somliga hävdar exempelvis att det skulle falla under samma sort bygge som ett plank. Men det är bäst att ta kontakt med byggnadskontoret i din kommun för att få reda på säkert vad som gäller.