Köpa hus för första gången

Ett husköp är en av de största enskilda affären de flesta av oss någonsin gör. Det kan vara en stressfull process och det är lätt att missa ett eller annat om man inte informerar sig innan. Här följer några värdefulla tips för alla som funderar på, eller redan är i färd med att leta efter sitt första hus.

1. Hitta det rätta huset

Det är bra att börja i god tid med jakten på sitt första hus. Har man inte något som tvingar en att hitta ett hus väldigt omgående är det värt att ta sin tid och inte bara välja ut ett som just nu ska säljas. Det är viktigt att huset uppfyller de krav man ställer på sitt boende. Nu kanske man behöver kompromissa på en eller två punkter, men i det stora hela måste det kännas som att det är värt uppoffringen, annars kan man komma att ångra beslutet.

2. Undersök den egna ekonomin

För att inte få otrevliga överraskningar i efterhand är det viktigt att veta exakt vad man har råd med och hur säker ens ekonomi är att hålla sig stabil under den närmaste tiden. Finner man det svårt att veta vad man ska titta på är det bäst att ta hjälp från någon som är ekonomiskt sakkunnig, eller åtminstone ett hjälpsamt verktyg.

3. Ta hjälp av experter vid behov

Ingen kan förväntas kunna allt i alla områden. För att veta att allt står rätt till och annat man verkligen förstår situationen är det viktigt att använda sig av experthjälp i alla situationer där man inte känner sig kunna tillräckligt mycket, vare sig detta handlar om inspektionen av huset eller en rent rättslig fråga.

4. Förstå dina rättigheter

När det kommer till fastighetsköp gäller endast skriftliga avtal. Detta betyder att innan kontraktet är påskrivet av både köparen och säljaren är det bådas rättighet att dra sig ur affären. Detta oavsett om man redan fört över handpenningen eller något annat i processen. Se därför till att allt som kommit överens om faktiskt finns med i kontraktet.