Ljussättning i vardagsrummet

Vardagsrummet har fått sitt namn eftersom det är här vardagen pågår. Här samlas familjen efter maten, här börjar många sin dag med frukost framför teven och det är inte ovanligt att spendera en hel dag i soffan under helgen. Vardagsrummet är mittpunkten i hemmet och kräver bra ljussättning för att alla vardagens aktiviteter ska få plats i rummet. 

Ett vardagsrum behöver i vanliga fall runt 5-8 ljuspunkter, kanske fler om det är ett väldigt stort rum. Börja med en taklampa i passande stil, den kan antingen hänga mitt i rummet eller centreras över soffbordet. En taklampa är bra när hela rummet behöver ljus såsom när ni ska städa eller för att få lite mer ljus under den mörkaste årstiden. 

Nästa ljuspunkt borde vara bakom teven, köp en svagare ledlist och klistra mot baksidan av teven eller på väggen. Det blir mindre ansträngande för ögonen att stirra på teveskärmen om det finns ett ljus bakom ljuset från skärmen. 

Fundera sedan vilka andra platser du vill belysa. Har du ett speciellt hörn i soffan där du gillar att läsa borde du ha en golv- eller vägglampa där.  Du kan lyxa till det genom att köpa en LED-lampa som du kan tända och släcka med mobilen. 

Det är snyggt med kontraster i ett rum, ett mörkt hörn ger blicken något att fokusera på. Då dras ö ögonen till närmsta ljuskälla. Du kan alltså leda blicken från mörkret till något du vill belysa. Häng upp en vacker tavla med belysning ovanför, dra blicken till fönsterlampan och den fantastiska utsikten. 

Resterande belysning handlar om punkbelysning och arbetsbelysning. Sätt upp lampor eller levande ljus på platser du vill ska synas och starkare belysning där ni spelar spel, där barnen leker eller där du jobbar ikapp arbete.