Planering av tomt

Har du köpt en et tomt som du tänkt bygga ditt drömhus på, då kan det vara ett par saker som du ska fundera på. Tomten i sig kan ju vara byggklar men det kommer att behövas en del åtgärder innan du kan sätta speden i jorden och börja bygga ditt hus.

Beroende på om det är en befintligt tomt som du köpt en del av så ska Lantmäteriet stycka av tomten och markera ut den bit som är din för att du ska kunna bebygga den, kostanden för detta kan ligga mellan 15 000 kronor till 20 000 kronor. Kolla upp med Lantmäteriet vad som gäller. 

Finns det fastigheter som ska rivas på tomten för att ge plats åt ert nya bostadshus så kan det vara en fördel att anlita experter på området. Det är också en fördel att material tas hand om på rätt sätt och som är bra för miljön. Det kan också behövas kontrollera den mark som huset sak stå på så finns det en bra grund att bygga huset på?

Kontroller alltid med din kommun och byggnadsnämnd innan du sätter igång med något, det är så mycket enklare att göra rätt från början om man vet hur man ska gå tillväga. Där får du information om vatten och avlopp till kommunens ledningar för detta. Att ansluta vatten och avlopp till kommunens nät innebär en kostnad som kan skilja från kommun till kommun.

Detsamma gäller el, finns det dragit till tidigare fasighet så har du rätt att utnyttja dessa som är framdragen till tomtgräns, dessa ägs mest troligt av ett elbolag eller kommunen. Kostnad för att ansluta sig till ett elnät skiljer sig också. För det mesta så går det inte att ansluta sig till elnätet föränn villan är byggd, besiktigats och godkänts, kontorllera om byggel kan dras in i så fall.