Sätta upp tavlor och hyllor i betongväggar

Fler och fler hemägare finner sig i situationen där man behöver sätta upp saker på betongväggar. Detta var inte något man behövde tänka på förr i tiden då det antingen var en väggpanel man hade att göra med, eller åtminstone kunde hitta åt en underliggande träregel. Idag är dock betongväggen väldigt vanligt förekommande.

Först och främst gäller det att utrusta sig själv rätt. De flesta har säkert en enkel skruvdragare/borrmaskin hemma som fixar många olika typer av projekt. Men när det kommer till att borra i betong bör man alltid satsa på en slagborrmaskin istället. Dessa kan variera en hel del i pris, men det är ofta värt att undvika de absolut billigaste, och de dyraste kan nog vara lite mer än man som vanlig hemmafixare behöver.

När man borrar i betong med maskin är det viktigt att skären är av hårdmetall. Vid borrning kan det vara svårt att börja få fäste på rätt plats. För att underlätta detta kan man därför slå en fördjupning med en körnare. Under borrningen är det bäst att regelbundet dra tillbaka borren för att undvika överhettning. Se till att pluggen har samma dimension som borrstålet. Behöver man göra ett något större hår är det bäst att först borra med en mindre borr för att underlätta att hålla rätt kurs med den stora efteråt. Mät ut skruven och pluggens längd och se till att borra minst så djupt in.

Ett annat alternativ till denna metod är att använda sig av en spikpistol. Det är ett mycket praktiskt verktyg för att göra infästningar i hårda material, men det är samtidigt ett mycket farligt verktyg i ovana händer. Bland annat ökar detta risken för kringflygande flisor än om man borrar. I båda fall bör man dock se till att använda sig av skyddsglasögon. Vid val av infästningar inomhus är det rekommenderat att använda sig av blankförzinkade sådana. Allt ovan är rekommendationer för vanlig betong. Är det dock lättbetong man handskas med behöver man använda andra infästningar.