Stopp i avloppet

Stopp i avloppet är ett vanligt problem. Detta är ibland något man kan fixa helt själv, men andra gånger krävs det hjälp från experter för att hitta var problemet sitter och vilken lösning som behövs.

Upplever man stopp i avloppet bör man först och främst ta sig en titt i vattenlåset. Denna har som uppgift att samla upp större bitar innan de tar sig ned i rören där de kan ställa till med värre problem. Om vattenlåset är fullt av skräp är det bara att tömma detta i soporna och testa avrinningen igen.

Om det inte löser problemet, eller om det inte fanns något i vattenlåset till att börja med betyder detta att problemet sitter djupare och blir därmed svårare att hantera. I detta fall är det nästan ett måste att ta hjälp från en rörmokare eller liknande för att fixa situationen.

Beroende på var man bor kan det kanske gå att få tag på någon som har jour och kan komma väldigt omgående. Ju mer centralt man bor desto större chans är det att man kan få tag på något som kan göra detta innan man måste komma på sätt att arbeta runt problemet. Så har man stopp i avloppet och bor i Stockholm kan man mest troligt få detta fixat ganska snabbt.

När det kommer till avloppet är det viktigt att man håller koll på vad som inte bör spolas ned. I toaletten ska man inte spola ned något annat än toalettpappret och i köket ska man helst av allt inte spola ned något annat än vattnet. Det man ska vara speciellt noga med att aldrig spola ned är fett. Det må vara flytande när man häller ned det, men i de kalla rören kommer det snabbt att kylas ned och koagulera. Detta är en av de vanligaste orsakerna till stopp i avloppsrören.