Välja golv till vardagsrummet

När golvet i vardagsrummet börjar se slitet och tråkigt ut kan man känna att det är dags för något nytt. Men att välja golv kan ibland vara riktigt svårt. Det finns många aspekter att tänka på och därför har vi samlat några användbara tips här.

Trägolv

Trägolv är det vanligaste alternativet och kommer med många fördelar. En del trägolv är väldigt lätt att lägga och andra har väldigt långt livslängd då de kan slipas en eller flera gånger. Beroende på vilket sorts trägolv man väljer kan det dock behöva en så kallad installationsbehandling innan det börjar användas. Titta noga på alla olika alternativ och tänk på vilket som skulle passa bäst.

Stengolv

Stengolv i vardagsrummet kanske inte är så vanligt, men det växer i popularitet. En rekommendation man bör ta till sig om man finner sig överväga ett stengolv är att samtidigt installera golvvärme. Stengolv leder värme väldigt bra, men det som ger dem denna egenskap betyder även att de känns väldigt kall när de inte är uppvärmda.

Plastgolv

Plastgolv är kanske mer vanligt i köket men börjar även dyka upp i vardagsrummet. Fördelarna med plastgolv är att de ofta känns mjuka att gå på och är lätt att rengöra. De finns också i en mängd olika färger och mönster. Ett plastgolv ska dock läggas av en fackman för att det ska bli korrekt gjort.

Textilgolv

Textilgolv som heltäckningsmattor är ofta det självklara valet om man är ute efter ett golv som är mjukt och skönt att gå på. Ett textilgolv kan även isolera golvet något och därför låta en spara in en slant på uppvärmningskostnaden. Dock kan de sägas komma med en varning om att de drar till sig mer damm än andra golv. De måste därför dammsugas extra noga och regelbundet.